Streptokoklara bağlı boğaz ile cilt enfeksiyonu geçiren ve tedavi almayanlarda, genç yaş erkeklerde sıklıkla görülen post streptokoksik glomerülonefrit gelişir. Yine intravenöz ilaç veya uyuşturucu alışkanlığı olanlarda, yeterli tedavi almayan romatizmal kalp kapak hastalarında stafilokoksik veya streptokoksik enfeksiyonlar tetikleyici unsurlardır. Sigara içimi özellikle Wegener Granulomatozis hastaları için tetikleyici bir faktördür.
Enfeksiyon genellikle alt idrar yollarında bir idrar yolu enfeksiyonu olarak başlar. Bakteriler vücuda idrar yolundan girerek çoğalarak mesaneye yayılmaya başlar. Oradan bakteriler, üreterlerden böbreklere geçer.
E. coli gibi bakteriler sıklıkla enfeksiyona neden olur. Bununla birlikte, kan dolaşımındaki herhangi bir ciddi enfeksiyon böbreklere de yayılabilir ve akut piyelonefrite neden olabilir. Akut piyelonefritin birçok nedeni olabilir.
Normal idrar akışını kesen herhangi bir problem, daha fazla akut piyelonefrit riski doğurur. Örneğin, alışılmadık bir boyuta veya şekle sahip olan bir idrar yolunun akut piyelonefrit geçirme olasılığı daha yüksektir.
Ayrıca, kadınların üretraları erkeklerden daha kısadır, bu yüzden bakterilerin vücutlarına girmeleri daha kolaydır. Bu, kadınları böbrek enfeksiyonlarına daha yatkın hale getirir ve onları daha yüksek akut piyelonefrit riski altına sokar. Pyelonefrit için özellikle kadınlarda menopoz, erkeklerde prostat büyümesi, taş hastalığı, idrar yollarının fonksiyonel ve anatomik bozuklukları, bağışıklık sistemindeki bozukluklar ve özellikle hastane yatışları sırasında takılan idrar sondaları tetikleyici unsurlardır.
Tübülointertisyel nefritler için hekim bilgisi dışında gereksiz yere içilen antibiyotik ve ağrı kesiciler en büyük tetikleyici unsurlardır.
Riski yüksek olan diğer insanlar şunlardır:
* Kronik böbrek taşları veya diğer böbrek veya mesane koşulları olan herkes
* Daha yaşlı yetişkinler
* Diyabet, HIV / AIDS veya kanser hastaları gibi, baskılanmış bağışıklık sistemi olan insanlar
* Vezikoüreteral reflü olan insanlar (mesaneden küçük miktarlarda idrarın üreter ve böbreklere geri döndüğü bir durum)
* Büyümüş prostatı olan erkekler
İnsanları enfeksiyona karşı savunmasız hale getirebilecek başka faktörler de vardır. Kateter kullanımı, sistoskopik inceleme, idrar yolu ameliyatı, bazı ilaçlar, sinir veya omurilik hasarı bunlar arasında sayılabilir.
Hastalığın kronik formları idrar engelleri olan kişilerde daha yaygındır. Bunlar sürekli böbrek iltihabı, vezikoüreteral reflü veya anatomik anomalilerden kaynaklanabilir. Kronik piyelonefrit, çocuklarda erişkinlerden daha sık görülür.