Ülkemizde boğmaca aşısı Beşli karma aşı (Difteri-Boğmaca-Tetanoz-Hib- Çocuk Felci/DaBT-Hib-İPA) olarak 2, 4 ve 6. Aylarda yapılır. 18. aydan sonra tekrarlanır. Bebekleri ve çocukları boğmacadan koruyabilmek için aşılama en iyi yoldur. Takvimimizde, (1 Temmuz 2016 tarihinde doğanlardan başlamak üzere) 48. ayda dörtlü karma aşı (DaBT-İPA) şeklinde pekiştirme dozu yer almaktadır.
1 Temmuz 2016 tarihinden önce doğmuş ve halen ilköğretime başlamamış olan çocukların DaBT-İPA pekiştirme dozu ise 2020-2021, 2021-2022 ve 2022-2023 eğitim ve öğretim dönemlerinde okul aşılamaları şeklinde uygulanacaktır. Bunun için ülkemizde uygulanan rutin aşılama takvimine göre aşağıdaki dozlar uygulanır:
- Gebelikte boğmaca aşısı. Hamileliğinizin 20. haftasından hemen sonra aşının yapılması için en uygun zamandır. Bu aşılama bebeği hayatın ilk birkaç haftasında boğmacadan koruyabilir.
- Beşi bir arada aşı (difteri, tetanoz, aselüler boğmaca, inaktif polio, H. influenza tip b aşısı). Bu aşı boğmaca ile birlikte beş farklı hastalığa karşı koruma sağlar. Bebeklere sağlık bakanlığı aşı takvimine göre ikinci, dördüncü altıncı ve on sekizinci aylarda uygulanır.
- Dördü bir arada aşı (difteri, tetanoz, aselüler boğmaca, inaktif polio aşısı). Çocuklara ilkokul 1. sınıfta destek doz olarak yapılması önerilir.
- Daha büyük çocuklar ve yetişkinler, hamilelik veya boğmaca salgını dışında, rutin olarak aşılanmaz. Yapılan aşılama, boğmaca hastalığından ömür boyu koruma sağlamaz. Fakat aşılanan çocukların enfeksiyonun etkilerine karşı daha savunmasız oldukları gençlik dönemlerinde hastalığa yakalanmasına engel olabilir ya da daha hafif atlatmalarını sağlar.