Botoks kullanılarak ter bezleri ile sinir uçları arasındaki iletim durdurulup ter bezlerinin çalışması azaltılabilir. Aşırı terleme Bazı kişilerde özellikle sosyal hayatta ve iş hayatında çok problem yaratan koltuk altı bölgesine,botoks uygulandığında bu kişilerin şikayetlerinde düzelme sağlanır.
Terleme (hiperhidrozis) vücudun ısı kaybetmesi olayıdır. Normal bir insan günde 4-5 kez terler. Genel ya da lokal olarak aşırı terleyenler vücut ısılarını kontrol edebilmek için gerektiğinden fazla ter üretir. Terleme yaygın olarak yüz, koltuk altı, ayak ve el bölgesinde görülür ve daha çok stres kaynaklıdır.
Terlemede; genetik faktörler, ter bezlerinin aşırı çalışması, fazla kilo, bazı ilaçlar, stres, menopoz, tiroit bezi rahatsızlığı, şeker hastalığı gibi pek çok sağlık problemi etkilidir. Ayrıca sinir sisteminin fazla çalışmasıyla doğru orantılı olarak terleme artar. Bununla birlikte egzersiz, sıcak hava, stres, kafeinli içecekler, baharatlı gıdalar gibi etkenler de terlemeyi arttırır.
Aşırı terlemenin altında yatan nedenler göz ardı edilmemeli
Aşırı terleme teşhisinde hem ter bezlerinde, hem de bunları uyaran sinirlerde bir sorun olduğu düşünülerek kontroller buna göre yapılır. Tedavi öncesinde ilk olarak duruma yol açan sistemik bir hastalık olup olmadığı araştırılır. Çeşitli hormonal bozukluklar, özellikle de tiroit hastalıkları terlemeyi artırabilir. Terlemeyi azaltıcı bir takım bölgesel ya da sistemik ilaçlar kullanılabilir ancak bunların etkisi sınırlı kalır ve yan etkileri çok fazla görülür.