Bypass kelime anlamı köprüleme olarak tanımlanabilir. Bypass ameliyatı bir atardamarın belli bir bölgesinde meydana gelen daralma ya da tıkanma sonucunda bu atardamarın beslediği bölgenin canlılığını korumak için uygulanan cerrahi bir yöntemdir.
Atardamarın tıkalı olan bölgesinin ilerisine vücudun başka bir bölgesinden hazırlanan damarlar vasıtasıyla gerçekleştirilir by pass ile atardamarın beslendiği bölgeye yeterli miktarda kan ulaştırılır. Koroner bypass ameliyatı ise kalbi besleyen koroner damar adı verilen atardamarların tıkanması sonucunda yapılan bypass ameliyatlarıdır.
Ne zaman bypass, ne zaman ilaç tedavisi?
Kalbi besleyen ana damarlar olan koroner arterlerin bir ya da daha fazlasının daha önce ilaçlı tedavi yöntemleriyle açılmış olmasına rağmen tıkanıklığın nüksettiği vakalarda koroner bypass operasyonu yapılması önerilir.
Birden fazla koroner arterin balon ve stent takılması gibi yöntemlerle açılamadığı vakalarda ve / veya kalp kapak operasyonu yapılması gereken vakalarda, koroner bypass operasyonu tercih edilir. Hekim, koroner bypass operasyonu yerine uygulanabilecek alternatif tedavi yöntemi var ise bu konuda hastayı bilgilendirir. Bypass’ın,
- Birden fazla koroner damarın, ameliyatsız yöntemlerle (balon-stent) açılamadığı durumlarda,
- Bir veya daha fazla damarın, daha önce ameliyatsız yöntemlerle açılmış olmakla birlikte yeniden tıkandığı durumlarda,
- Kalp kapak operasyonu gerektiren durumlarda bir veya daha fazla koroner arterin hastalığında yapılması gereklidir.