Dış kulak iltihabı ya da otitis externa, kulak kepçesi ile kulak zarı arasındaki tüp olan dış kulak kanalının iltihaplanması durumudur. Genellikle “yüzücü kulağı” olarak adlandırılır; çünkü suya tekrar tekrar maruz kalmak kulak kanalını iltihaplanmaya karşı daha savunmasız hale getirir. Ayrıca bir enfeksiyon da bulunabilir. Kanalda cildin kat kat soyulması (egzama) gelişebilir. Egzamayı kaşırken cilt çatlar ve kulak kanalını bakteri ve mantar istila eder.
Özellikle havaların sıcak ve rutubetin fazla olduğu bölgelerde daha sık rastlanılan dış kulak iltihapları,bakteri ve virüslerin yanı sıra; mantarlar nedeniyle de oluşabilmekte ve hastada şiddetli ağrı, dış kulak yolu daralmasına bağlı olarak işitmede azalma, kulak akıntısı ve bazen de ateş ile kendini gösterebilmektedir.
Kulak yolunun sürekli nemli olması, iç kısmın ince bir deri tabakasına sahip olması ve kulak kirinin fazlaca birikmesi gibi etmenler, dış kulak iltihabı riskini artıran nedenlerdir. Dolayısıyla iklim koşullarının sıcak ve nemli olduğu bölgelerde yaşayanlar ve havuz yüzücüleri dış kulak iltihabı açısından riskli grupta yer alır.
Dış kulak yolu iltihabından korunmak için aşağıdaki önlemler alınabilir:
– Kulakları kaşımamak, kulak temizleme çubuğunu ya da diğer nesneleri kulağa sokmamak
– Kulakları temiz tutmak
– Kulağı, neme maruz bırakma sonrası kulağı kurulamak (yumuşak pamukla)
– Kirli sularda yüzmekten kaçınmak
– Yüzerken kulak tıkaçları kullanmak
– Kulaklar ıslandıktan sonra bir damla alkol ve bir damla beyaz sirkeyi karıştırıp, bu karışımı kulağınıza damlatmak (Alkol ve sirkenin içindeki asit, bakteriyel üremeyi engellemekte yardımcı olur)