Çiftin çocuk sahibi olmak istemesi ya da istememesi haline göre alınan önlemler değişim gösterir. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle gebelik oluşmasını önlemede oldukça yüksek bir başarısı vardır. Kurallara tam uyularak kullanıldığında gebeliği önlemedeki başarısı %99, tipik kullanımda (hafif aksamalar vb..) ise %91’dir. Doğum kontrolü, geçici veya kalıcı olarak hamileliği engellemek ya da hamile kalma olasılığını azaltmak amacıyla çeşitli yöntemlerin, araç-gereçlerin ya da ilaçların kullanılmasıdır.
Kadınlara yönelik en sık kullanılan modern yöntemler gebeliği önleyici haplar ve rahim içi spiraldir. Ancak bundan başka iğne, diyafram, erkek döl hücrelerini öldüren tablet ve fitiller ile tüp ligasyonu denilen kadının tüplerinin bağlanması yöntemleri de doğum kontrolde etkili yöntemler arasındadır. Doğum kontrolü için doğal yöntemler, bariyer yöntemler ve hormonal yöntemler uygulanmaktadır.
Doğal yöntemler:
-Kadınların yumurtlama dönemlerinde cinsel ilişki yaşaması gebelik riskini arttırır. Bu yüzden bu günlerden özellikle kaçınmak doğal bir yöntemdir. Vücut ısısı ölçümü veya LH testi ile yumurtlama dönemi bilinebilir.
-Başka bir yöntem ise dışarı boşalma yöntemidir. Erkeğin boşalacağını anladığı zamandan önce kendini çekmesidir.
-Diğer bir doğal yöntem ise vajinal duş olarak bilinir. Vajinal duş, ilişkiden sonra spermi almak ve gebeliği önlemeye çalışmaktır.
Elbette doğal yöntemlerin etkisi bariyer ve hormonal yöntemlere göre azdır. Daha kesin sonuçlar elde etmek için diğer yöntemler tercih edilmelidir.