Bebeklerin İlk Muayenesi her anne ve baba için çok önemlidir. Bebek doğduktan hemen sonra bebeğin ilk muayenesi yapılır. Bundan sonra da yani eve gönderildikten sonra da ilk kontroller başlar. Doktora gitmeden önce merak ettiğiniz her şeyi not alın. .Doktorunuza bir şey sormak için tereddüt etmeyin. Bebeğiniz doktorunu ziyaret ettiğinde tam bir tıbbi muayeneden geçer. Yaşına göre büyüme ve gelişmesi izlenir.
Bebeğin kilo, boy, baş çevresi ölçülür, 1. ay değerleriyle karşılaştırılır. Bebeğin bıngıldağı, duyu organları, beslenmesi ve bebeğin refleksleri kontrol edilmektedir. Erkek bebekte testislerin torbaya inip inmediği kontrol edilmekte, bebek genel bir muayeneden geçmektedir. Bebeğin aşılarına devam edilmektedir. Her ay için beslenmesi değerlendirilir ve gerekli diyet önerileri verilir. Belirli dönemlerde kansızlık ve idrar yolu enfeksiyonu taraması, verem testi yapılır; işitme ve görme fonksiyonları değerlendirilir. Gerekli görüldüğünde ilgili uzmanlık alanlarına yönlendirilir.
Zamanı geldiğinde ev kazalarından korunma, disiplin, tuvalet eğitimi, okula hazırlık, öğrenme güçlüğü, dikkatsizlik, davranış bozukluğu, cinsel ve sosyal gelişim konularında da aile desteklenir.
Şu durumlarda derhal doktorunuzu aramalısınız:
• Bebek 6-7 saat uyanmazsa,
• Kasık bölgesinde ağrılı şişlik olursa,
• Ateş, popodan, 38°C’nin üzerindeyse (Fazla ısınmış olabilir. Önce üzerini açın. 15 dakika bekleyin ve sonra derece ile ölçün. Ateşi hala 38 C’in üzerindeyse hemen doktorunuzu arayın),
• Tüm vücuda yayılmış sarılık varsa,
• Bezlerinin dışına kadar taşan sıvı tarzında dışkılama (günde 3-4 defa) oluyorsa,
• Üst üste fışkırtır tarzda kusuyorsa.