Ebola virüs hastalığı, yaklaşık %50 oranında ölümle sonuçlanan bir salgındır. Ebola virüsünün 5 çeşidi vardır. Bunlardan Bundibugyo, Sudan, Zaire Ebola ve Tai Forest çeşitleri, salgınlara ve ölümlere sebep olan ebola virüslerdendir. Özellikle Zaire ebola virüsü şimdiye kadar en çok ölüme neden olan virüs çeşidi olarak bilinir.
Şimdiye kadar, ebola için etkili bir tedavi yöntemi bulunamamıştır, bu yüzden ölüm oranı hâlâ çok yüksektir. Aynı şekilde, standart tedavi önerileri de yoktur. Antiviral bir ilaçla tedavi düşünülebilir, ancak benzer viral hastalıkların aksine başarılı olma ihtimali düşüktür.
Bir ebola enfeksiyonu için önemli olan, hastaların yoğun bakım altına alınmasıdır. Başarılı bir tedavi için elektrolit ve sıvı desteği önemlidir.
Böbrek yetmezliği için diyaliz gibi hızlı bir organ değiştirme prosedürü başlatılmalıdır. Ancak, ne yazık ki ebolanın ortaya çıktığı ülkelerde (Orta Afrika), bu tür tıbbi müdahaleler çoğu zaman mümkün olmamaktadır.
Ebola virüsü tedavisi yapılmadan önce kişiye virüs tanısı kesin bir şekilde konulmalıdır. Kişide ortaya çıkan ebola belirtilerinin sıtma, tifo, kolera gibi hastalıklardan kaynaklanmadığı belirlenmelidir. Çeşitli kan tetkikleriyle kandaki virüs tespit edilmelidir.
Henüz tamamıyla geliştirilmiş kesin etkili bir Ebola virüsü aşısı bulunmamaktadır. Günümüzde ilaç ve aşı çalışmaları devam etmektedir. Ebola için belirlenen, virüsün kişiler üzerindeki etkilerini yok edecek özel bir tedavi yöntemi yoktur. Bu hastalıkta görülen bulguların vücuttaki tahribatını azaltmak için destekleyici bakım tedavileri yapılmaktadır.
Vücut sıvısını dengelemek için kanda ve hücrelerde elektrolitler olarak bilinen mineralleri artırıcı tedaviler de uygulanır. Enfeksiyona bağlı olarak vücuttaki sıvı ve elektrolit zamanla azalır. Bu durumlarda dengeyi sağlamak için enfekte olmuş kişiye elektrolit ve sıvı desteği verilir. Virüsün organlarda oluşturduğu tahribat nedeniyle bazı hastalar ağızdan beslenemeyebilir. Bu gibi hastalar damar yoluyla beslenerek tedavi edilir.