Pek çok türü ve çeşidi bulunan fıtığın en sık görülen çeşitleri; karın, bel ve boyun fıtıklarıdır. Tıp literatüründe fıtığa hernia denmektedir. Fıtıklar vücudun farklı bölümlerinde görülebilirler. Karın fıtıkları genel olarak kasık, göbek ve ameliyat kesisi fıtığı olarak incelenir. Bir iç organın normalde içinde bulunduğu bölgede zayıf bir yerden dışarı çıkmasıdır. Ancak bu durum doğuştan meydana gelebileceği gibi çeşitli faktörlere bağlı olarakta meydana gelebilir.
Tedavi edilmeyen karın fıtıkları zaman içerisinde basınç nedeniyle büyür ve tedavi şansı azalır. Çok yakın yerlerden çıktıkları için, çoklukla ultrasonografi incelemesinde bile bir birinden ayırd edilemeyebilir. Bel ve boyun fıtıklarında ise kişinin hayat kalitesini olumsuz etkileyerek fıtık bölgesinin yanı sıra kol ve bacaklarda his kaybı, ağrı ve güçsüzlük gibi belirtiler ile kendini gösterir.
Kasık fıtıklarında hastaların ne gibi şikayetleri olur?
Bazı kasık fıtıkları herhangi bir şikayete neden olmaz. Bazen doktor muayenesinde tespit edilene kadar siz bir fıtığınızın olduğunu anlamayabilirsiniz. Sık sık da kasık bölgesinde bir şişkinlik olur. Bu şişkinlik ayaktayken, ıkınırken veya öksürürken daha bariz olur.
Sırtüstü yatıldığında genellikle şişkinlik kaybolur. Şişkinlik üzerinde bazen yanma, bastırınca hava hissi ve ağrı olabilir. Kasık bölgesinde basınç hissi, ağır bir obje kaldırırken acıma ve yanma olabilir. Daha az vaka da ise fıtığın testis torbasına inmesinden dolayı testis torbasında şişme olabilir.