Herni, halk arasında bilinen adıyla fıtık, organın yerinde durmasını sağlayan doku ya da kasların doğal boşluğunda dışa doğru kayması, yerinden çıkması, protrüze olmasıdır. Kadın erkek birçok insanı etkileyen ve her yaşta görülebilen fıtık rahatsızlığı ihmal edilmemesi gereken hastalıklardan bir tanesi. Fıtık tek başına kullanıldığında karın fıtıkları akla gelse de, lomber disk hernisi yani bel fıtığı ve servikal disk hernisi yani boyun fıtığı da toplumda sıklıkla rastlanan durumlardır. Fıtık hekim muayenesi (genel cerrah) sırasında tespit edilir.
Kişinin günlük hayatını olumsuz olarak etkileyen fıtık, iç organların bir bölümünün, çoğunlukla bağırsağın bir parçasının doğal ortamından dışa doğru çıkması, deri altıda şişlik yaratması olarak tanımlanır. Fıtık, yaygın olarak batında görülse de üst kalçada, göbek deliğinde ya da kasık bölgesinde de sıkça görülebilir. Bel ve boyun bölgesi fıtıkları ise omurlar arasında bulunan disklerin doğal konumlarını kaybetmesi sonucu olarak ortaya çıkar.
Hastaların önemli bir kısmı zaten fıtığının olduğunun farkında olarak doktora gelir. Çoğunlukla ekstra bir yöntem gerektirmez. Şüphe varlığında ise radyolojik görüntülemeler(ultrason, bilgisayarlı tomografi, MR) veya endoskopi(mide fıtıkları için) gerekebilir.