Bebeklerde gaz sancısı tıbbi müdahaleler ile tedavi edilebilir bir hastalık olmamasına rağmen anne babaların en sık doktora başvuru nedenlerinden biridir. Bebekler özellikle ilk haftalarda emzirme sırasında hava yutarlar. Bu durum da mide ve bağırsakları gererek bebeğin ağrı hissetmesine neden olur. Bu durum her bebek için geçerli olmamakla birlikte bazı bebeklerde ise yok denecek kadar az olabilmektedir. Bu durumda ailelerin bir doktordan yardım alması son derece önemlidir.
Bebeğiniz gaz çıkarmada güçlük çekiyorsa, bebeğinizi emzirirken her beş dakikada bir veya biberonla beslerken yaklaşık her 30 ml formül mamadan sonra gazını çıkarmayı deneyin. Birkaç dakika sonra gaz çıkarmazsa, pozisyonunu değiştirin ve bebeğinizi tekrar beslemeye başlamadan önce birkaç dakika daha bekleyin. Gaz sorunu yoksa, emzirirken yalnızca bir memeden diğerine geçerken veya biberon ile beslenme sırasında yaklaşık her 60 ila 90 ml mamadan sonra sonra gazını çıkartmanız yeterlidir.
Gaz sancısı geçmeyen çocuklar için yapılması gerekenler nelerdir? Doktora götürmek gerekir mi? Evet. Belki, pek yapacak bir şey yoktur. Ama, doktorunuz en azından bebekte başka bir sorun olmadığından emin olmak için onu muayene edecektir. Huzursuzluk ve ağlama nöbetleri ilk başladığı zaman, doktora götürüp tüm tablonun gaza bağlı olduğuna, başka bir problemi olmadığına emin olduktan sonra yukarıda sayılan yöntemler denenebilir.
Eğer hiçbir şey işe yaramıyorsa, bunun geçici bir olay olduğunu, bebeğin iyi olduğunu düşünerek onu biraz yalnız bırakmak veya başkalarından yardım isteyip, biraz bebeğin olduğu ortamdan uzaklaşmak anne-baba için yapılabilecek en iyi iştir. Bazen; fıtık, barsak düğümlenmesi, orta kulak iltihabı, idrar yolu enfeksiyonu gibi problemler de çok ağlamaya yol açar ve bebeğin sorunu kolik sanılabilir. Ayrıca, doktorunuz, kolik için bazı damlalar veya bitkisel çaylar önerebilir.