Göbek kordonu; anne karnındaki fetüs ile anneyi birbirine bağlayan, anne ile bebek arasında kan alışverişini sağlayan yapıdır. Karındaki kas dokuları arasında bulunan küçük bir boşluğun içerisinden geçen göbek kordonu, genellikle doğumdan kısa bir süre sonra kapanır. Nadir durumlarda karın duvarındaki katmanlar tamamen birleşmediğinde veya bağırsak ya da yakın bölgede yer alan yağ dokularının göbek deliği etrafındaki küçük açıklıktan çıkıntı yapması halinde göbek fıtığı meydana gelir.
Bebeklerin yaklaşık olarak %20’si göbek fıtığı ile doğar fakat göbek fıtığı yalnızca bebeklerde görülen bir durum değildir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak yetişkinlik döneminde de göbekte fıtık ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda herhangi bir tedavi gerektirmeden kendiliğinden iyileşmesine karşın, kendiliğinden iyileşmeyen göbek fıtıklarında tedavi ve cerrahi müdahale gereklidir.
Göbek fıtığı en basit tanımıyla bağırsak veya yağ dokularının göbek deliğinin yakınındaki bir bölgeden geçmesi ve dışarıya doğru bir çıkıntıya (fıtık) neden olması sorunudur. Göbek fıtığında bağırsak veya yağ dokuları, anne karnındaki dönemde anne ve bebeği birbirine bağlayan göbek kordonunun karın boşluğu içerisindeki küçük açıklıktan geçtiği yere doğru uzanır.
Bebeklerde göbek fıtığı çok yaygın olarak görülür ve zararsızdır. Genellikle ilk iki yaş içerisinde herhangi bir cerrahi müdahale ve tedavi gerektirmeden fıtık kendiliğinden kapanır, çok nadir olarak kapanma süreci beşinci yaşa kadar devam eder. Dördüncü yaş ile birlikte halen kapanmamış olan göbek fıtıklarında cerrahi müdahale gerekebilir. Buna ek olarak göbek fıtığı yetişkinlerde de görülebilen bir sağlık sorunudur ve yetişkinlerde görülen göbek fıtıkları sıklıkla cerrahi müdahale gerektirir.