Gözyaşı kanalları tıkanan hastalarda gözyaşının devamlı dışarı akması, gözyaşı kesesinin iltihaplanması buna bağlı kızarıklık ve kesede şişlik gibi belirtiler olur. Aşırı sulanmayla başlayan göz rahatsızlığı gözde sık sık çapaklanmayla süreci devam ettirir. Burun köküne bastığınızda göze iltihap yani sıvının kanallardan çıkması enfeksiyonun en yaygın belirtilerindendir. Burun kökünde şişlikte gözyaşı kanalı tıkanıklığının oluşumunu bizlere gösterir.
Her yaşta görülebilen bir rahatsızlıktır. Daha çok yeni doğan bebeklerde ve menopoz döneminden çıkan kadınlarda daha sık görülür. Doğuştan gelen bir rahatsızlık olarak kendisini gösterebildiği gibi sonradan hormonal değişikliklerin de neden olabileceği bir rahatsızlıktır. Gözyaşı kanal tıkanıklığı nadir de olsa orta yaş grubundaki insanlarda da görülebilir.
Bebeklerde tıkalı göz yaşı kanalları
Pek çok bebekte tıkalı gözyaşı kanalları ilk sene içerisinde kendiliklerinden kaybolur. Yine de, tedaviye ihtiyaç duyulan vakalar olur. Bebeklerde tıkalı gözyaşı kanallarını açmanın ilk metodu genişleme (kanalın nazikçe açılması), sondalama ve yıkamadır. Bu işe yaramazsa, göz doktorları bazen kanalları daha da açmak için genişletilebilen bir balon yerleştirirler.
Yetişkinlerde tıkalı göz yaşı kanalları
Yetişkinlerde tıkalı gözyaşı kanalları genellikle daralmanın veya kendiliğinden çözülemeyecek sorunların belirtisidir. Tedavinin ilk aşaması bebeklerin tedavisiyle aynıdır: genişleme, sondalama ve yıkama.
Stent yerleştirme ve entübasyon, yani gözyaşı kanalını açık tutmak için bir tüpün yerleştirilmesi, daha az müdahale gerektiren tedavilere cevap vermeyen vakalar için kullanılan cerrahi bir seçenektir.
Her zamanki gibi, belirtiler sizde de varsa veya herhangi bir endişeniz varsa, göz doktorunuza danışın. Sorunları gözden kaçırmamak için gözlerinizi kontrol etmek göz doktorunuzun işidir, düzenli muayeneler arasında meydana gelen sorunları değerlendirebilmeli ve size en iyi tedavi yöntemini sunabilmelidir.