Hepatit C insandan insana kan yoluyla bulaşmaktadır. Kan ve kan ürünü verilenler, uyuşturucu kullananlarda daha sık görülmektedir. Ülkemizde uyuşturucu kullanımı yaygın olmadığından, kan bankaları bağış olarak aldıkları kanlarda hepatit C araştırması yaptıklarından ve tek kullanımlık iğne ve tıbbi malzeme kullanıldığından bulaşma azalmıştır. Hastalığın cinsel temasla bulaşıp bulaşmadığı tartışmalı bir konudur. Çok eşliliğin Hepatit C riskini artırdığı kabul edilmektedir. Ev içinde, işte ve diğer sosyal temaslarda (tokalaşma, öpüşme gibi) Hepatit C bulaşmaz. Türkiye’de hastalığın görülme sıklığı % 0,3’tür. Yani 1000 kişiden 3 kişide görülmektedir.
Belirtiler
Hastalığın kuluçka dönemi ortalama 2 hafta ile 6 ay arasındadır. Hastalığın büyük çoğunluğu belirtisiz seyreder. Belirtili hastalık görüldüğünde iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı nadir olarak da sarılık (Hepatit B’dekinden daha az sıklıkta) gelişir. Hastaların çoğunda, siroza ve/veya karaciğer kanserine neden olabilecek uzun süreli kronik karaciğer enfeksiyonu gelişir.
Tanı ve Tedavi
Hastalık çoğunlukla sessiz ve herhangi bir şikayet vermeden seyrettiği için çoğunlukla erken dönemde tanı koymak zordur ancak sinsi ve yavaş ilerleyerek geç dönemde ciddi karaciğer hasarı yapan, hatta karaciğer nakli gerektirebilen bir hastalıktır. Tanı kan tetkikleri ile konur. Akut dönemde tedavi semptomatiktir. Kronik Enfeksiyona yönelik ilaçlar kullanılmaktadır.