Hepatit C erken yakalandığında tedavi şansı yüksektir. Türkiye’de ise yaklaşık her 100 kişiden birinin yani 750 bin kişinin Hepatit C hastası olduğu tahmin ediliyor. Bu hastalar çoğunlukla başka nedenlerle incelendiklerinde veya kan bağışında bulundukları sırada saptanırlar ve hastalığın hangi evresinde oldukları bilinemez. Temas sonrası serokonversiyon süresi 8–9 hafta olup, 6 aya kadar uzayabilir. Akut ve kronik hepatite neden olabilir. Genç yaşta virüsle karşılaşmada daha düşük olmakla birlikte, %75–85 oranında kronikleşme özelliği nedeniyle önem kazanmaktadır.
Hastalığın gidişini izlemek için bir takım testler, gerekirse karaciğer biyopsileri yapılarak değerlendirilir. Alınacak önlemler ve yapılacak tedaviler bu bulgulara göre planlanır.
Amerika Birleşik Devletleri’nde FDA tarafından onay verilen iki ilacın, hastalıkla mücadelede son derece etkili olduğu kanıtlanmış durumda ve Türkiye’de de ilaçların kullanıma girmesi ile Hepatit C tedavisinin tamamen iyileşebileceği uzmanlar tarafından belirtiliyor.
Bu yeni ilaçlarla; Hepatit C’yi muhtemelen günde bir tablet ya da iki tabletle, üç aylık tedavi ile tamamen iyileştirmek amaçlanıyor ve Hepatit C’ye bağlı siroz oluşma riskinin de ortadan kalması amaçlanıyor.
Bunun yanı sıra, hastalığın neden olduğu siroza bağlı olarak ortaya çıkan karaciğer yetmezliği tablosunda karaciğer nakli de kimi hastalarda kullanılabiliyor fakat enfeksiyon bir süre sonra yeni nakledilmiş karaciğeri de tutabiliyor.
HEPATİT C NASIL BULAŞIR?
– Damar içi uyuşturucu kullanıcılarının iğne vb ekipmanları ortak kullanmaları ile
– Sağlık çalışanlarının iğne batması kazaları ile
– Hepatic C taşıyan anneden doğan bebeğe bulaşabilir
– Daha az sıklıkla ortak diş fırçası veya jilet vb aletlerin ortak kullanımı ile.
HCV aynı kaptan yemek yemekle, ortak gıda veya su tüketilmesi, emzirme ile, sarılmak, öpüşmek, tokalaşmak, öksürmek, aksırmak, aynı tuvaleti kullanmak, havuza girmek, oyuncak ile oynamak, aynı araçta seyahat etmek vb yollar ile bulaşmaz.