İshal tedavisinde en önemli noktalar, vücudun ishal nedeniyle kaybettiği sıvı ve tuzları mümkünse ağız yoluyla geri almasını sağlamak, beslenmenin sürdürülmesi ve vakit kaybetmeden doktora başvurulmasıdır. İnatçı ve kronik bir ishal durumunda mutlaka doktora başvurulmalı ve gerekli tetkikler yaptırılmalıdır. Aileler bu noktada hassas davranmalı, gerektiğinde doktora başvurmalıdır.
İshaldeki en büyük tehlike sıvı kaybıdır. İshal olan çocuğun gözleri ve bıngıldağı çöker, dudakları ve ağzı kurur, daha seyrek ve koyu idrar yapmaya başlar, ağlarken gözyaşı akmaz ve uykuya eğilimi olmaya başlarsa önemli derecede sıvı açığı var demektir. Bu durumdaki çocukların acilen doktora götürülmesi gerekir.
İshal mukuslu, kanlı ise veya karında kramp tarz ağrılar ve ateş eşlik ederse, E. coli haricinde amipli dizanteri – sigella gibi parazitik enfeksiyon şüphesi vardır. Antibiyotik tedavisi için doktor görmelidir.
- Çok fazla sayıda ve miktarda dışkılama
- Su içmeme çocuğun su kaybı belirtileri ( göz yaşı olmaması, gözlerin içe çökük olması, cildin kuru ve buruşuk olması, tükürüğün azalması) varsa
- Tekrarlayan kusmalar
- Dışkıda kan görülmesi
- Ateşin yükselmesi
- İdrar çıkışının belirgin azalması gibi durumlarda sağlık kuruluşlarından yardım alınmalıdır.