İlk olarak kan verdikten sonra en az 30 dk. kan merkezinden ayrılmayınız. Kan verme işlemi sıvı kaybına neden olduğundan; kan verme işlemi sonrasında kişinin bol sıvı ve sıvı gıdalar alması, sigara alkol almaması, ağır egzersizlerden sakınması, dikkat ve denge gerektirecek işlerde çalışanların kan bağışı yaptıklarında işlerine bir gün süreyle ara vermeleri uygun olur.
Zira kan bağışı sonrasında olduğu gibi, bağış öncesinde de; ıspanak, kırmızı et, balık, kümes hayvanları, fasulye ve kuru üzüm gibi demir yönünden zengin besinler yemelisiniz.
Vücut, kan verildikten sonra yenilemek için ne kadar süreye ihtiyaç duyar?
Olgun kan hücrelerinin ömürleri sınırlı olduğundan, sürekli olarak yeni kan hücrelerinin oluşturulması lazımdır. Yani kemik iliğinin, kanın hayati fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için devamlı takviye üretmesi gerekir. Böylece her gün birkaç milyar kan hücresi oluşur. Özel gerekliliklerden dolayı vücut elbette ki tepki gösterebilir ve üretilen hücre sayısını arttırabilir. Peki harcanan kanın yeniden üretilmesi ne kadar sürer?
Kan bileşenlerinin geri dolması için gereken zaman, kişiden kişiye değişir ve bireylerin vücut durumlarına bağlıdır. Birkaç ana kura vardır: Eğer kişi alkol tüketmiyorsa, kaybedilen sıvının geri alınması 24 saat içinde gerçekleşir. Eksik olan plazma proteini, yani trombositler ve beyaz kan hücreleri, birkaç gün içerisinde tekrar üretilir. Kırmızı kan hücrelerinin tekrar üretilmesi ise – bilhassa kadınlarda, çünkü doğalarından ötürü demir gereksinimleri erkeklerden daha fazladır -, biraz daha uzun sürer. Ancak uzmanlar, kan verme sonucu ortaya çıkan demir eksikliğinin sekiz hafta sonra giderildiği üzerinde hemfikirlerdir. Yani iki “tam kan bağışı” arasında en az sekiz hafta aralık olmalıdır.