Kanserin nedenleri tam olarak bilinmemekle beraber iki grup risk faktörü vardır. Bunlardan biri genetik yatkınlık yani ailedeki hastalık geçmişi, diğeri ise çevresel ”kolaylaştırıcı” faktörlerdir. Çevresel faktörler; sigara ve alkol kullanımı, yoğun güneş ışınına maruz kalma, radyasyona veya yüksek dozda röntgen ışınına maruz kalma, kanserojen olarak anılan bazı kimyasallara maruz kalma, bazı virüsler, kötü beslenme alışkanlıkları ve hava kirliliği gibi faktörlerdir.
Bunların yanında hamilelik döneminde anne karnında fetüsün maruz kaldığı faktörler de kanserin nedenlerinden sayılmaktadır. Ayrıca başka pek çok hastalığa yol açtığı için aşırı kilo genel olarak önerilmez. Bu tip durumlarda obezite hastaları obezite cerrahi yöntemlerine, incelmek ya da sarkık görünümleri toparlamak isteyen hastalar ise lazer liposuction yöntemlerine başvururlar.
Kanser belirtileri
Kanser, her vücutta farklı birtakım belirtiler ortaya çıkarır.
- Açıklanamayan kilo kaybı
- Yüksek ateş
- Kronik halszlik
- Güçlü ağrılar
- Meme, koltukaltı ve ya vücudun başka bölümlerinde hissedilen sert ve hareketsiz kitleler
- Ciltteki, özellikle ben ve siğillerde değişiklikler
- Ağızda diş etlerinde yoğun kanamalar
- Balgamda kan gelmesi ve kronik öksürük
- Zamansız vajinal kanamalar
- Dışkıda kan bulunması ve uzun süren dışkılama problemleri
- İdrarda kan bulunması ve idrar sıklığının değişmesi
Bu belirtiler her zaman kanser olduğunuz anlamına gelmez fakat bir onkoloji hastanesi tercih edilip başvurularak bir uzman tarafından mutlaka değerlendirilmelidir. Doktor kontrolü öncesinde erken teşhisin birçok hastanın hayatı kurtardığı ve herhangi bir kalıcı hasara uğramadan hastalığı atlatmasına yardımcı olduğu unutulmamalıdır. Ancak erken teşhis, belirtilerin doğru değerlendirilmesi ve düzenli basit kontrollerin ihmal edilmemesiyle mümkün olabilir.
Özellikle ileri aşamalara kadar herhangi bir belirti göstermeksizin ilerleyen kanser türlerinde erken teşhis ancak doktor kontrolleriyle mümkün olmaktadır. Bu sebeple doktora gitmek için hastalığı hissetmeyi beklemeyip düzenli kontrolleri ve rutin tahlilleri aksatmamak çok önemlidir.