Fıtık, karın ön duvarında oluşan zayıflık nedeniyle karın içi organların dışarıya doğru yer değiştirmesidir. Karın fıtıkları, karın duvarını oluşturan kas ve fasya denen sert zarların zayıf bir noktadan karın boşluğundan dışarı doğru çıkmasıdır. Karın iç organların da karın duvarlarındaki bir yırtık veya zayıf noktadan dışarıya doğru hareketine karın duvarı fıtıkları denir. Bu organlar genellikle omentum olarak adlandırılan karın iç yağı veya ince barsaklardır.
Genellikle karın duvarındaki kasların zayıflaması sonucunda bir organ ya da doku, karın boşluğundaki bu zayıf noktadan çıkarak fıtık oluşturur. Fıtıklar genelde şişlik dışında şikayet yapmazlar ama bazen hafif ve kuvvetli ağrılara sebep olabilirler. Fıtıklar kendiliğinden, travmaya bağlı olarak ve önceden geçirilmiş ameliyat bölgelerinde bulunan kesiler sonucunda ortaya çıkabilir.
Kasık fıtığı, göbek fıtığı, ameliyat kesisi fıtığı olarak üç grupta incelenebilir.
Karın duvarı fıtıkları; Karın içerisindeki organ veya dokuların, karın duvarındaki zayıf bir noktadan fıtık kesesi (periton) ile birlikte karın dışına çıkmasıdır ve cerrahi kliniklerde en sık tedavi edilen hastalıklardandır. Öksürük, asit, şişmanlık, gebelik, BPH, malnütrisyon, sigara gibi faktörler karın duvarı fıtıklarının gelişmesinde kolaylaştırıcı faktörlerdir.
Erkeklerde daha sık görülür
Tüm fıtıkların %75’i kasık bölgesindedir. 2/3’si indirekt, geri kalanı direkt kasık fıtığıdır. Karın ön duvarındaki fıtıkların %15’ini kesi fıtığı, %10’unu göbek fıtıkları, %5’ini de femoral fıtıklar oluşturmaktadır. Erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülür.