Kataraktların çoğu, yaşlanma veya yaralanmalar neticesinde gözünüzün merceğini oluşturan dokuyu değiştirdiğinde gelişir. Diğer sağlık sorunlarına neden olan bazı kalıtsal genetik bozukluklar katarakt riskinizi artırabilir. Kataraktlar, diğer göz rahatsızlıklarından, geçmiş göz ameliyatlarından veya diyabet gibi tıbbi durumlardan da kaynaklanabilir. Steroid ilaçlarının uzun süreli kullanımı da katarakt gelişmesine neden olabilir.
Gözün iris denen renkli kısmının arkasında bulunan göz merceğini oluşturan kristalin adlı proteinlerde kimyasal değişiklikler ve proteolitik ayrışmalar oluşur. Bunun sonucunda yüksek molekül ağırlıklı protein kümeleri oluşur ve sisli, lekeli, bulanık görme ortaya çıkar. Bu kümelenmeler zaman içinde artarak ışığın göz içinde yer alan merceğe girmesini engelleyen bir perde oluşturur ve göz saydamlığını azaltır. Gözde ekelenmeler oluşturur. Bu kümelenmeler ışığın dağılmasını engelleyerek, görüntünün retinaya düşmesini engeller.
Ancak ailede katarakt hikayesinin varlığı, farklı sağlık sorunları ve hastalıklar, genetik bozukluklar, geçirilen göz ameliyatları, gözlerin uzun süre güneş ışığına maruz kalması, şeker hastalığı, uzun süreli steroid ilaçlarının kullanımı, göz travmaları ve üveit tarzı göz hastalıkları gibi pek çok durumdan da kaynaklanabilir.