Kimler kan vermemelidir? Kronik hastalığı bulunan, AIDS, hepatit, sifiliz gibi bulaşıcı hastalıkları, kanser, hipertansiyon, kan hastalıkları ve kalp hastalıkları olanların kan vermesi önerilmez. Ayrıca düzenli ilaç kullanması gereken kişilerin de kan vermesi uygun değildir.
Vücut sıcaklığı 37.5’ ten yüksek olanlar, kalp krizi rahatsızlığı geçirenler, damar yolu ile uyuşturucu bağımlısı olanlar, kanı etkileyecek ilaç kullananlar, nabzı çok düşük ve çok yüksek olanlar, son üç yılda sıtma olanlar, kanda pıhtılaşma sorunu bulunanlar kan veremez. Aşırı alkol tüketenler, doku ve organ nakli yaptıranlar, bulaşıcı sarılığı olanlar da kan bağışlamamalıdır. Ayrıca soğuk algınlığı sırasında da kan vermek için birkaç gün beklemek lazımdır. Son 12 saate alkol alınmaması gerekir. Yine kan bağışlamak için son bağışın üzerinden en az iki ay geçmiş olmalıdır.
YAŞAM BOYU KAN VEREMEME DURUMLARI
- Hepatit B Hastalığı geçirenler
- Hepatit C Hastalığı geçirenler
- AIDS Hastalığı geçirenler
- Otoimmün hastalığı olanlar kan veremezler.
- Kanama diatez’i (Kanama eğilimi) olanlar ömür boyu kan veremezler.
- Kronik Bronşit hastaları kan veremez
- Kronik nefrit ve pyelonefritli hastalar kan veremez. Malign (Habis) hastalığı olanlar, gönüllü donör olarak kabul edilmezler.
- Epilepsi hastaları, kan veremezler.
- Kadavra kaynaklı doku-organ nakli: Böbrek, kalp, karaciğer ve her türlü kadavra doku ve organ nakli olanlar ömür boyu kan veremez.
- Kalp hastalıkları; Aort stenozu, Anevrizma, Kardiyomyopati, Koroner tromboz. Kronik kalp yetmezliği, Aritmi (Ağır kardiak aritmi öyküsü veya tedavi gerektiren aritmi), Myokard enfarktüsü öyküsü, Kardiak stent takılması olanlar donör kabul edilmez.
- Kronik böbrek yetmezliği
- Kronik karaciğer yetmezliği/siroz
- Diabet(şeker hastalığı):İnsulin kullanıyorsa kan bağışçısı olamazlar
- Mide rezeksiyonu geçirenler ise, hiçbir zaman donör olamazlar