Krup hastalığı hafif üst solunum yolu enfeksiyonu gibi başlayıp çocuklarda nefes alamamaya kadar ilerleyebilmektedir. Bu duruma her zaman yüksek ateş belirti olarak eşlik etmeyebilir. Krup hastalığına en sık neden olan virüs parainfluenza virüsüdür. Krup hastalığına neden olan virüsün bulaştırıcılığından kaynaklı krup olan bir çocuğa temas edilmesi durumunda virüs kapılabilmektedir.
KRUP HASTALIĞI NEDEN OLUR?
Virüslerin neden olduğu krup hastalığı gırtlak, nefes borusunun şişmesi sonucu oluşmaktadır. Genellikle krup hastalığı sonbahar ve kış mevsimlerinde ortaya çıkmaktadır.
Öksürme ve hapşırma sonrası saçılan damlacıklar ile bu virüs kapılabilmektedir. Bulaşıcılığı olan genellikle hafif geçirilen krup hastalığı 3 ila 4 gün içerisinde tedavi gerektirmeden geçmektedir. Viral krup geçiren çocukların çoğu hastalığı birkaç gün içinde sorunsuz atlatmaktadır. Bu durum kalıcı bir hasar bırakmamaktadır. Ancak krup hastalığı bir anda hafiften ağır forma geçebilir, kesintisiz havlar tarzda öksürük ve nefes alıp vermede zorluk varsa ikincil bakteriyel enfeksiyon görülebileceğinden mutlaka hekim muayenesi gerekmektedir.
Krup hastalığı bulaşıcı mıdır?
Evet, krup hastalığı bulaşıcı üst solunum yolu enfeksiyonları arasında bulunur. Özellikle öksürme ve hapşırma burada önemli bulaş sebebidir. Öksürme ve hapşırma sonrası damlacık yolu ya da elle temas sonrası kapılabilir.
Krup hastalığı yetişkinlerde görülür mü?
Bağışıklık sisteminin gelişme aşamasında olduğu bebek ve çocuklarda görülür. Ancak nadirde olsa yetişkinlerde de görülebilir. Genellikle yetişkinlerde görülen krup daha hafif atlatılır.
Krup hastalığı tekrarlar mı?
Krup hastalığının bir yıl içerisinde bir veya iki kez tekrarlaması olağandır. Sık sık tekrarlaması normal kabul edilmez. Mutlaka hekime başvurulmalıdır.