Kulağa su kaçmasını engellemenin iyi bir yolu, banyo yaparken veya yüzerken kep veya kulak tıkacı kullanmaktır. Sudan çıktıktan sonra kuru bir havluyla kulakları iyice kurulamak da etkili olabilir. Doktorlar su sporları yapan veya sık sık suda vakit geçiren kişilerin kulak tıkacı takmalarını tavsiye eder. Sudan çıktıktan sonra başı bir yandan diğer tarafa sallamak kulaklara kaçan suyun tahliye edilmesine yardımcı olur.
Bu durum, kulakta tıkanma hissi yaratarak rahatsızlık verebilir; kulakta ağrıya ve işitme kaybına yol açabilir. Tedavi edilmediğinde kulaktaki sıvı, işitme kaybı ve kulak zarının inflamasyonu gibi sorunlara neden olabilir. Kulaklardaki sıvıyı mümkün olduğunca hızlı bir şekilde boşaltmanız önemlidir.
Kulağa su kaçması tedavisi
Kulağa kaçan su normal şartlarda kendi kendine kulaktan akmaktadır. Fakat bir veya iki gün içerisinde kulaktan çıkmayan su sonucu oluşabilecek enfeksiyonlara karşı bir uzmana danışmak gerekmektedir.
Kulağa su kaçtığı durumlarda yapılması gerekenler;
– vakumlama,
– sıcak kompres uygulama,
– esneme,
– sakız çiğneme veya valsalva manevrası yapmaktır.
Yapılmaması gerekenler ise;
– kulağa çubuk, parmak vb. cisimler sokarak kulağı kurcalama sonucu kulak kanalını yaralama,
– kulaktaki suyun daha içeriye itilmesidir.
Yabancı bir cisim ile kulak içerisinin karıştırılması suyun kulak zarını delerek kulakta kanamalara ve yaralanmalara yol açabilir.