Kulağa su kaçmasının en önemli nedeni yüzme olsa da kulak kanalının suya maruz kaldığı her durum rahatsızlığa neden olabilir. Kulağa su kaçması durumunda sıkça hissedilen basınç, kulakta çınlama, halsizlik hissi, duyma işlevinde bozukluklar, denge kaybı, ağrı ve halsizlik gibi belirtilerdir
Normalde kulakta üretilen ve kulak kiri olarak bilinen serumen isimli madde suyun kulağa kaçmasını engeller. Fakat bazı durumlarda su kulağın derinliklerine kaçarak burada birikir. Kulağa su kaçması olayı bilinçli veya bilinçsiz gerçekleşmektedir. Eğer su, bir veya iki gün içerisinde kulaktan akmadıysa iltihaplanmalara ve kulak zarında hasarlara sebebiyet vermektedir.
Kulağa su kaçması durumunda kulak kanalında çene kemiği ve boğaza kadar uzanan bir gıdıklama hissi görülebilir. Ayrıca duyma yetisi de etkilenir ve sesle yalnızca boğuk bir şekilde işitilir. Genellikle su kendi kendine akarak boşalır. Fakat boşalma olmazsa dış kulak yolunda biriken su, kulak iltihabına neden olabilir. Dış kulak kanalında görülen bu tip kulak enfeksiyonuna yüzücü kulağı ya da otitis eksterna denir.