Düzenli âdet gören kadınlarda tüm kompartımanlar normal çalışır. Adet gören bir genç kadında kanamaların 3 ay veya daha uzun süre kesilmesine sekonder amenore denir. Beyinde bulunan hipotalamus ve hipofiz hormonal salgılar ile yumurtalıkları uyarır ve overlerin östrojen ve progesteron salgılamasını sağlar. Hipofiz bezinden salgılanan hormonların etkisiyle yumurtalıklar uyarılır.
Olgunlaşan yumurtanın döllenmemesi durumunda oluşan hormonal değişim ile incelmeye başlayan rahim içi dokusu, vajinal yoldan atılır. Salgılanan bu hormonlarda endometrium denen uterusun iç tabakasını uyararak menstrüasyonu başlatır. Tüm bu sistemin düzenli olarak çalışması için tüm mekanizmaların normal çalışması gerekir. Böylece düzenli menstrüasyon oluşur. Üreme çağındaki sağlıklı her kadın, ortalama 28 günde bir adet görür. Adet oluşumunda rol oynayan 4 kompartımanın sağlıklı ve uyum içinde olması ile gerçekleşen bu durum, menstrüasyon döngüsünü oluşturur.
Gebelik, menopoz ve emzirme dönemleri dışında 3 ay üst üste menstrüasyon görülmemesi durumuna sekonder amenore denir. Toplumda kadınların %2 ile %5’inde bu şikayet görülür. Depresyon, kemoterapi, steroid, kortizon kullanımı ve doğum kontrol ilaçları, aşırı egzersiz, ani kilo değişimleri ve dengesiz beslenme de sekonder amenoreye sebep olan yaygın nedenlerdir.
Ayrıca, tiroit ve hipofiz bezi hastalıkları, hormonal bozukluklar, kanser, bulimia nervoza olarak bilinen aşırı beslenme, hayati tehlike oluşturacak biçimde az beslenme anlamına gelen anoreksiya nevroza, kistik fibrozis, polikistik over sendromu, rahim hasarları, asherman sendromu, cushing sendromu, psikolojik travmalar ve stres de sekonder amenore nedenleri arasında yer alır. Sekonder amenore tedavisi de adet kanamasına engel olan nedenlerin ortaya çıkarılıp, iyileştirilmesi ile sağlanır.