Çocuklar yoğun bir eğitim öğretim döneminden sonra sömestir tatiline girdiler. Karneleri nasıl olursa olsun yarıyıl tatilinde dinlenmek ve eğlenmek onların da hakkı. Bu dönemde okul dönemindeki; stres, kaygı, telaş ve yorgunluğun yerini eğlenceli ve keyifle geçirilen saatler almalı. İşte bu yüzden tatil döneminde çocuklar üzerinde ders çalışma baskısı kurmamak gerekli. Yarıyıl tatili için çocuğun ruhsal, fiziksel ve sosyal olarak gelişmesini sağlayacak etkinlikler planlamak, çocukların yeni döneme motive olmuş bir şekilde başlamasını sağlar. Unutmayın, çocuklar için oyun ve etkinlik planlaması yapılırken mutlaka onların da görüşü alınmalıdır.
Öncelikle çocuklar, tatilde tüm gün boyunca televizyon veya bilgisayar başında kalmamalı ya da notları kötü diye tüm tatil boyunca ders çalışmaya zorlanmamalı. Notları yüzünden çocuğa ders çalışma baskısı yapmak çocuğun davranışlarında ters tepkiye neden olabilir. Tatilde; farklı kitaplar okumak, spor faaliyetlerinde bulunmak, sanatsal ve kültürel geziler yapmak onun için de hem keyifli hem öğretici olacaktır.
Çocuk, tatil boyunca kendi yaşıtları ile birlikte zaman geçirebilmeli ve bunun yanı sıra da ailesiyle beraber dost, akraba ziyaretleri yapmalıdır. Böylece insan ilişkilerinin değerini daha iyi anlayacak ve sosyal zekasını da geliştirme imkanı bulacaktır.
Tatil döneminde tüm bu etkinlikleri yaparken yavaş yavaş bir sonraki dönemde neler yapılması gerektiği planlanabilir. Bu sayede gelecek dönem çok daha planlı geçirilebilir.
Çocukların yarıyıl tatilinde keyifli vakit geçireceği oyun ve etkinlikler
Çocukların tatillerini verimli geçirmelerini sağlayacak pek çok etkinlik var. Şehrinizde gerçekleştirilen, ücretli ya da ücretsiz birçok etkinliği takip edebilir, hatta evinizde bile sayısız etkinlik yapabilirsiniz. Gelin yarıyıl tatili boyunca çocuğunuzun katılabileceği etkinlik örneklerine bir göz atalım.
- Çocuklar için sinema ve tiyatro,
- Resim, heykel kursları,
- Eğlenceli matematik, felsefe kursları,
- Çocuklar için yemek kursları,
- Yüzme,kayak ve diğer sporlar,
- Satranç,
- Müze gezileri,
- Başka bir şehir veya ülkeye gitmek,
- Kodlama kursları,
- Oyun parkları ve eğlence merkezleri,
- Maket yapma atolyeleri,
- Müzik kursları,
- Hayvan barınaklarını ziyaret,
- Resimli tatil günlüğü yapmak,
- Doğada kamp yapmak,
Tüm bu etkinlikleri planlarken önemli olan tatil boyunca oyun-ders zamanlamasını en etkili şekilde yapabilmektir. Ayrıca çocuğa belli bir süre ders çalışıp ya da kitap okuduktan sonra haz alacağı bir aktivitede bulunma şansını vermek onun için de motivasyon kaynağı olacaktır.Tabii ki bu aktivite uzun süre televizyon seyretmek ya da bilgisayar oynamak olmamalı. Bu nedenle günde 1-1.5 saatlik ders çalışma süresi uygun olacaktır. Kalan zaman ise kaliteli bir şekilde doldurulduğunda tatil en verimli şekilde geçirilebilir.
İlgisini çekecek bir etkinliğin belki de onun gelecekteki kariyerini şekillendireceğini de unutmamalısınız. Örneğin; basketbol kursuna giden çocuğunuzun bu sömestırda gittiğiniz bir yemek workshopunda daha çok eğlendiğini görebilir ve onu yemek kurslarına yönlendirebilirsiniz. Aktiviteler sadece eğlenmek için değil çocuğunuzun kendini keşfetmesi için de harika yollardır.
Son olarak hayatta başarının sadece akademik başarı olmadığı unutulmamalıdır. Sosyal açıdan da çocuğun kendisini geliştirmesi için imkan tanıyan aileler, özellikle okul döneminde stres seviyesi yüksek çocuklarını stresten uzaklaştırmak için aktiviteler planlayan aileler bu durumun pozitif geri dönüşlerini en kısa sürede alacaktır. Siz de bu sömestırda çocuğunuzla yapacağınız aktiviteleri planlayabilir ve tatili en verimli şekilde geçirmek için sırayla hepsini hayata geçirebilirsiniz. Harika bir planlama ile yapılan tatil sonrası çocuğunuz yeni dönemde okula da kolayca adapte olur.