Normal kan hücresinin yaşam süresi 120 gündür. Kan verdikten ortalama olarak 2–3 ay sonra normal değerlere tekrar ulaşılır. Olgun kan hücrelerinin ömürleri sınırlı olduğundan, sürekli olarak yeni kan hücrelerinin oluşturulması lazımdır. Yani kemik iliğinin, kanın hayati fonksiyonlarını devam ettirebilmesi için devamlı takviye üretmesi gerekir. Böylece her gün birkaç milyar kan hücresi oluşur. Özel gerekliliklerden dolayı vücut elbette ki tepki gösterebilir ve üretilen hücre sayısını arttırabilir. Peki harcanan kanın yeniden üretilmesi ne kadar sürer?
Kan bileşenlerinin geri dolması için gereken zaman, kişiden kişiye değişir ve bireylerin vücut durumlarına bağlıdır. Birkaç ana kura vardır: Eğer kişi alkol tüketmiyorsa, kaybedilen sıvının geri alınması 24 saat içinde gerçekleşir. Eksik olan plazma proteini, yani trombositler ve beyaz kan hücreleri, birkaç gün içerisinde tekrar üretilir. Kırmızı kan hücrelerinin tekrar üretilmesi ise – bilhassa kadınlarda, çünkü doğalarından ötürü demir gereksinimleri erkeklerden daha fazladır -, biraz daha uzun sürer. Ancak uzmanlar, kan verme sonucu ortaya çıkan demir eksikliğinin sekiz hafta sonra giderildiği üzerinde hemfikirlerdir. Yani iki “tam kan bağışı” arasında en az sekiz hafta aralık olmalıdır.
Kan Vermenin Başlıca Faydaları
- Kan verince kan yapan organlar uyarılır ve kan yapmaya sevk edilir.
- Kan hücreleri yenilenir.
- İnsan psikolojik olarak rahatlar, kendini huzurlu hisseder.
- Daha sonra kendisine kan verilmesi gerektiğinde bunu yapacak insanların çıkacağını düşünerek güven duyar.
- Her kan bağışlayana kan grubu, kan sayımı ve kan yoluyla bulaşan hastalıklarla ilgili tarama testleri uygulanır, bu da bir yarar olarak düşünülebilir.
- Gönüllü bağışçılardan alınan kan, güvenli kan olduğundan kan yoluyla hastalık bulaşması da daha az olmaktadır. Sonuç olarak gönüllü bağışçıların sayısının artması, toplumun sağlık düzeyi üzerine olumlu etki yapmaktadır.