Ağaç kabuğu, su geçirmez mantar hücrelerinden oluşan, ağaçlı bitkilerin sapını kaplayan dış katmandır. Bütün ağaç türlerinin kabukları faydalıdır ve humus olarak kullanışlı. Kabuk, folem veya iç kabuk olarak adlandırılan, besin ileten doku tabakasını korur. Kabuklar her şeyden öncesinde biyolojik aktivitesi olmamış materyallerdir. Ağaçlı sapın boyu büyüdükçe, ölü mantar hücrelerinden oluşan dış kabuk geri çekilir, oyuklara bölünür, kırılır ve soyulur.
Mantar kambiyum adı verilen üreme hücrelerinden oluşan bir katman eskilerinin yerine yeni mantar hücreleri üretir veya eskilerini güçlendirir. Bazen hayvanların dış kabukları yemeleri ve folem borularını parçalamaları sonucu ağaçlar zarar görür; bu gibi tahribatlar köklerin aç kalmasına ve sonuçta ağacın ölmesine sebep olur.
Kabuktan faydalanma çok fazla henüz önceki yıllara dayanmaktadır. Mantar, lif, tanen, yapıştırıcı, ağaç sakızı, lateks materyaller, tatlandırıcılar, yiyecekleri savunmak ve saklamak için malzemeler kabuktan türetilen ürünlerdir. Bunun yanı sıra savaş vakitlerinde kullanılan ok uçlarındaki zehirler, antibiyotikler ve tıbbi gerekli malzemeler de kabuktan elde edilen diğer malzemelere örnek olarak verilebilir
Her yere güzellik katan; Kalp atışlarımızı, hüznü ve sevinci ile coşkularımızın dile geldiği müzik aletleri ağaçtan yapılmıştır. Amerika yerlileri huş ağacının dış kabuğunu sepet ve kano yapımında kullanıyorlardı. Ayrıca yemek yediğimiz, çalıştığımız masa, oturduğunuz iskemle, piponuz, sigaranızın kutusu ve kağıdı, terinizi sildiğiniz kağıt mendil, çocuklarınızın altına bağlayıp bir kullanımdan sonra çöpe atılan kağıt bez, duvarınızdaki tablonun çerçevesi, içtiğiniz şarabın mantarı, ağaçlar sayesinde vardır.