Kökler bitkinin toprak altında bulunan kısımlarıdır. Bu nedenle Bitkiler kök gövde ve yapraklardan oluşur. Kökler, yapraklar kadar parlak veya güzel değildir ama çoğu bitki onlar olmadan yaşayamaz. Görevi, bitkiyi toprağa bağlamak, topraktan su ve su içerisinde erimiş halde bulunan tuzları (inorganik maddeleri) emerek gövdeye iletmektir. Kök toprağa tutunmuş bir şekilde bitkileri dik tutar, onları rüzgâra ve hava şartlarına karşı korur. Aynı zamanda suyu ve mineralleri topraktan çekip yapraklara gönderirler.
Ağaçlar çok büyük uzunluklarda geliştikleri için, kökleri dışa doğru büyümek zorunda kalır. Yine toprağın derinliklerine doğru uzayarak, bitkinin veya ağaçların toprağa bağlanmasını sağlar. Yerçekimi doğrultusunda büyür. Böylece yukarıdaki dalların dengesi tüm ağaca yayılır.
Genel olarak dış görünüşü bakımından kökün gövdeden farkı, yaprak taşıyan düğümlere (nod) ve düğümler arasına (internod) sahib olmaması ve kloroplast ihtiva etmemesinden dolayı yeşil renkli görünmemesidir. Toprak altında bulunan kök ve yan köklerden ibaret kök sisteminin yüzeyi, toprak üstündeki gövde ve yan dalların yüzey toplamına eşit veya daha fazladır. Birçok kök, toprağın üzerinde 30 cm’ye kadar büyür. Bu bölüm, ağacın hayatta kalmak için en çok ihtiyaç duyduğu minerallere sahiptir. Her bir kök, topraktan su çekmesini sağlayan, küçük tüy kütlelerine sahiptir. Toprakta küçük hava kesecikleri vardır. Bunlar olmadan kökler solar ve ölür.