Farklı pek çok bölgede yetişmesi nedeni ile farklı isimler ile bilinebilmektedir. Dünya üzerinde horoz mantarının yetiştiği alanlar ise Kuzey Avrupa ve Amerika, Meksika, Orta Asya’da ülkemiz ve Afrika’nın sınırlı bölgesinde yetişebilmektedir.Horoz mantarı, huni şeklinde başı olan bir mantar türüdür. Lezzetli ve güzel kokulu horoz mantarı, tüm gurmeler tarafından çok yüksek değer biçilen bir yiyecektir.
Horoz mantarları, spor üreten, yumuşak ve damarlı yüzeylerinin şekliyle karakterize edilir. Mantarlar, toprağın verimliliğini koruyup diğer bitkilerin gelişmesine yardımcı olduklarından, çevre için çok önemlidir.Mantarın tadı kayısıya benzemektedir ve şekli yumurtayı andırmaktadır. Yetişebilmesi için çam, köknar, huş, kayın ve meşe gibi ağaçlara ihtiyacı bulunmaktadır. Her ne kadar yol kenarlarında yetişemeyeceği varsayılıyor olsa da yol kenarlarında da ortamını bulursa yetişebilir.
Mantarlar, büyürken, besin edindikleri maddelerin çürümesine sebep olur. Bu işlem birçok önemli mineralin toprağa girmesini sağlar. Bitkiler bu mineralleri kullanarak büyür ve sağlıklarını korur. Mantarın içerisinde yüksek oranda C vitamini ve Potasyum bulunmaktadır. Ayrıca D vitamini açısından da iyi bir kaynak olduğu söylenebilir. Üstelik günümüzde dahi direnç ve bağışıklık artırıcı özelliğinden pek çok alanda yararlanılabilmektedir.
Mantarlar ayrıca, hem böcekler hem de küçük hayvanlar için önemli bir besin kaynağıdır. Kızıl sincaplar yazın mantar toplar ve onları ağaç dallarında kurutarak, kışın yemek için depolar.