Günlük hayatta şekerlemeler, sakızlar, yemekler hatta kas gevşetici kremlerde kullanılan nane, ferahlatıcı özelliğiyle vazgeçilmez bir bitkidir. Nanenin, birçok insanın canlandırıcı ve hoş bulduğu yoğun bir kokusu ve tadı vardır. Türler arasındaki kesin ayrım açık değildir; 13 ila 24 türün var olduğu tahmin edilmektedir. Tarih boyunca karakteristik kokusuyla popüler parfümlerin imalatında kullanılmıştır. Amerika’daki yerliler tarafından kullanılan nanenin ticaret gemileriyle Avrupa’ya yayıldığı biliniyor. Pek çok kültürde misafirperverliği sembolize eden nane, Orta Doğu’da halen misafirlere ikram edilen ilk içecek olmaya devam ediyor.
Nanenin içinde mentol adı verilen bir tür asit vardır. Yani bir ürünün “naneli” veya “mentollü” olması aynı şeydir. Mentolün özelliği, dilimize ya da cildimize değdiğinde buharlaşmaya başlaması, gerekli enerjiyi de bu noktalardan aldığı için ısı algılayan hücrelerimizi etkileyerek serinlik vermesidir. Tıpkı kolonya sürdüğümüzde oluşan hızlı buharlaşma ve serinleme hissi gibidir.
Günümüzde etki süresi uzun, yapay mentol türleri de sakız ve şeker gibi ürünlerde kullanılmaktadır. Nane bitkisinden; nane çayı, nane yağı, nane ispirtosu, nane kolonyası, nane tentürü, nane ekstraktı, nane ekstresi, nane macunu, nane sabunu, nane şampuanı, nane likörü ve tütsüsü üretilir. Ayrıca içeriğindeki rezin, tanen ve uçucu yağların zenginliğiyle çok çeşitli ilaçların muhteviyatına girmiştir.
Uygun şartlarda kurutulan nane, ağzı kapalı cam bir kavanozda, loş, serin ve kuru bir ortamda saklanıldığında 1 yıla kadar tazeliğini korur.