Bitki yapraklarının şekilleri önemli ölçüde çeşitlilik gösterir. Etrafınızdaki bitkilere baktığınızda, birbiriyle çok yakın yaşayan türlerin bile yapraklarının birbirinden çok farklı şekillere sahip olduğunu görebilirsiniz. Yaprak, bitkilerin gövde ve dalları üzerinde bulunan yassı, yeşil renkli ve geniş yüzeyli organıdır.Yaprakların kenarları, yumuşak keskin veya dikenli olabilir. Yaprak, parçalara ayrılmamış (basit) veya çeşitli şekillerde parçalara ayrılmış (loplu) olabilir.
Yaprak türleri, her iklim ve toprak tipine göre farklılık göstermektedir. Bazı yapraklar ayrı ayrı yaprakçıklardan meydana gelebilir. Bu farklı tipler, Biyoloji’de farklı isimlerle anılırlar ve Dünya’daki yeşil bitkilerin çok büyük bir kısmı, bu yaprak tiplerinden birine sahiptir.
Yapraklar; gerçek anlamda bir kimya fabrikası, birer laboratuvardan farksızdırlar Bitkinin üzerindeki yapraklar düzenli bir şekilde yerleştirilmişlerdir ve hemen her bitkide bu böyledir. Her seviyede tek yaprağın bulunduğu yaprak düzenine sıralı düzen denir. Çiftler hâlindeki düzene de karşıt düzen adı verilir. Karşıt yapraklar aynı yöne bakabilirler veya her çift aşağıdaki çiftin sağ köşesinde konumlanmış olabilir.
Yapraklar, yaprağını döken veya dökmeyen şeklinde ikiye ayrılabilir. Yaprağını dönmeyenlere herdem yeşil ağaçlar denmektedir. Yaprağını döken bitkiler, ki genel olarak her bitki kışın yaprağını dökmektedir. Herdem yeşile örnek olarak çam ağaçlarını verebiliriz. Bazı bitkilerin Kim yaprakları, saplarının dibindeki yuvarlaktadır. Bu şekl| rozet adı verilir.